Video fra fodboldkampe: Sådan spiller din klub inden for retningslinjerne

image De grønne kameraer fra Veo er blevet et fast indslag på mange fodboldsidelinjer. Kampens aktører skal informeres, hvis oplevelserne inden for kridtstregerne skal foreviges.
DBU IT
18. oktober 2021 kl. 11:21
Regler om video og billeder kan være svære at navigere i, ikke mindst for frivillige og fodboldtrænere med meget andet på taktikbrættet. Få de vigtigste pointer, regler – og konkret hjælp til at imødekomme dem.

Spillersæt. Taktiktavle. Og et kamera. For mange fodboldklubber og hold, er det mere reglen end undtagelsen, at bagagerummet er pakket med et kamera til at forevige de store øjeblikke på grønsværen.

Men hvordan er det nu med reglerne? Skal vi oplyse modstanderholdet om, at kampen bliver optaget? Kan de sige nej?

Nederst på siden her kan du finde de spørgsmål, der oftest giver anledning til grå hår ude på fodboldbanerne. På siden her kan du finde svar på flere spørgsmål.

Hent en klubplakat i KlubOffice 

I KlubOffice kan alle klubber hente deres egen plakat med klubbens logo. Tryk på plakaten herunder for at finde den i KlubOffice her, eller brug linket her, hvis ikke du er logget ind: https://kluboffice.dbu.dk/PR/PRList.aspx?AreaId=3&Type=1

Tip! Har I hvid baggrund på jeres logo? Brug et online værktøj - fx denne side - så jeres klublogo fremstår flot på plakaten, i Fodbold app'en og på DBU- og lokalunionernes hjemmesider. 

Video fra Veo i Fodbold app’en

Hvis klubben bruger et af de populære kameraer med kunstig intelligens fra danske Veo, kan optagelser fra kampene automatisk sendes ind i Fodbold app’en. Så kan egne fans, forældre – og modstanderholdet – også få mulighed for at se mål og megaredninger, når videoen er hentet fra kameraet. 

Læs mere om samarbejdet her.

Se hvordan man gør i Veo her.

 

 

Hvem, hvad og hvornår

Hvem må filme en fodboldkamp?

Forældre, spillere og klubpersoner fra begge hold må filme fodboldkampe eller lignende.

Man skal huske at informere om, at aktiviteten bliver filmet, og undlade at filme, hvis ikke modstanderhold eller dommer ønsker det - også selvom optagelsen kun er til ens eget hold. 

Skal man informere om, at man filmer en fodboldkamp?

Ja, alle involverede parter – hold, modstandere, forældre, dommere mm. – skal informeres om, at kampen optages.

Det behøver ikke være skriftligt og på forhånd, men kan fx gøres i forbindelse med, at man hilser på hinanden inden kampstart. 

Skal modstandere eller forældre give deres accept til at kampen filmes?

Der skal ikke gives accept for at filme kampen, men alle involverede parter skal oplyses om, at kampen filmes. 

Det kan fx være i forbindelse med, at man hilser på hinanden inden kampstart. 

Tip! Print en plakat, fx fra KlubOffice her: KlubOffice (dbu.dk), og hæng den op på anlægget, så ingen er i tvivl om at kampen optages. 

Må videoen deles på sociale medier og med andre trænere?

Ja, hvis du har oplyst alle parter om det, så er der intet til hinder for at offentliggøre optagelserne på nettet eller dele indholdet. Hvis blot én ønsker, at optagelsen fjernes, så skal man fjerne det igen uden unødigt ophold. 

NB: Det er vigtigt at have for øje, at man ikke skal vise noget, der er krænkende eller nedsættende for den enkelte person. Hvis optagelserne bruges i markedsføringsmæssig sammenhæng, gælder andre regler. 

Det foregår jo som regel på et offentligt område, men kan modstanderen alligevel godt sige, at de ikke vil have kampen filmet?

Ja. Kampens aktører kan godt bede om, at en kamp ikke skal filmes. I så fald skal man ikke filme kampen. Man bør heller ikke gøre det, selvom optagelsen ikke deles på internettet, men kun er til eget hold. 

Hvem har ansvaret for at slette optagelsen efterfølgende, hvis det ønskes af fx modstanderholdet?

Det er altid den person, som har udgivet optagelserne, der er den dataansvarlige - og som derfor skal sørge for at slette optagelsen uden unødigt ophold. 

Luk